Följ våra bloggares personliga tankar, berättelser och betraktelser om energieffektivisering av livsmedelslokaler.

Vi ber er observera att respektive bloggare representerar sina egna åsikter.

PER JONASSON: Kompetensförsörjning nyckeln till fortsatt utveckling

Per Jonasson   PER JONASSON

Är just nu på en konferens kring utveckling och forskning inom kyl- och värmepumpområdet. Många människor deltar från ett stort antal nationer, från öst till väst och nord till syd. Känslan jag får är att bland allt det som presenteras står sig vi svenskar oss väldigt gott. Det mina landsmän har att säga är kloka och intelligenta saker, de vet hur att presentera det och folk lyssnar verkligen intresserat. Vi är bra, på gränsen till bäst – något att vara stolta över.

Men, mitt i allt detta positiva får jag en liten oroskänsla och en fundering kommer upp gång på gång när jag sitter och lyssnar ”Vilka ska se till att alla dessa goda idéer fortsätter att utvecklas?”

Sverige har byggt upp en unik position kring konsten att konstruera smarta systemlösningar och att vara sparsam med våra naturresurser. Men som med allt annat är denna kunskap ”färskvara”. Om vi inte fyller på med nya kloka idéer kommer vi successivt tappa mark. Så ”Vilka ska se till att alla dessa goda idéer fortsätter att utvecklas?”

För mig är det helt klart en relevant fråga med tanke på det bristande intresset vi ser för gymnasieskolans yrkesförberedande utbildningar och högskolans civilingenjörsutbildningar.

När sedan en av de allra bästa rekryteringskällorna till vårt segment, Yrkeshögskolan väljer att inte prioritera samhällsbyggnadsområdet där kyl- och värmepumpområdet finns tillsammans med el, ventilation och VVS till förmån för andra områden riskerar problemet bli ännu större.

Missförstå mig inte – jag vill inte på något vis påstå att en VVS-ingenjör är bättre än en spa-terapeut, eller att en utbildning till kyl- och värmepumptekniker är ”viktigare” än en till manusförfattare eller hovslagare. Det jag vill säga är att departement och myndigheter måste inse och förstå värdet av en ökad satsning på samhällsbyggnadsområdet. För inte nog med att i stort sett samtliga som går utbildningar inom detta område får jobb – omedelbart. Det finns även ytterligare en samhällsnyttig dimension genom att dessa tjejer och killar är de som ska se till att vi når alla miljömål som satts upp. Och som om inte det vore nog är det även de som ska se till att hela miljonprogrammets renovering blir genomförd.

När jag pratar med mina medlemsföretag inom kyl- och värmepumpbranschen är ett av de största hoten mot en fortsatt utveckling av företagen just bristen på kompetent personal.

Vi inom kyl- och värmepumpbranschen bedriver sedan en tid tillsammans med våra systerföreningar hård bearbetning av både myndigheter och departement. Det jobbet kommer fortsätta…

Trots allt – förhoppningsfulla hälsningar!


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *