Följ våra bloggares personliga tankar, berättelser och betraktelser om energieffektivisering av livsmedelslokaler.

Vi ber er observera att respektive bloggare representerar sina egna åsikter.

ULLA LINDBERG: Tankar från Almedalen

Ulla Lindberg   ULLA LINDBERG

Efter en riktigt härlig och solig semester är det nu dags att göra några korta reflektioner från mina två dagar under Almedalsveckan i Visby. Almedalsveckan slog i år rekord med över 3500 evenemang och mer än 30 000 besökare.

Det var mitt första besök och jag är glad att jag hade planerat vilka evenemang jag skulle besöka. Almedalsveckan är verkligen intensiv och full av intryck ‒ och trots min planering kändes det ändå ungefär som att sticka in huvudet i en tombola full av idéer, tankar, åsikter och diskussioner. Intresseväckande! Och inspirerande!
En tydlig trendspaning som jag uppmärksammade är vikten av socialt ansvarstagande samt att man generellt efterfrågar behov av kunskap och tydliga förebilder ‒ både nationellt och internationellt.

Mitt fokus i Visby var de evenemang som rörde områdena hållbarhet, energieffektivisering och minskat matsvinn. Dagarna var verkligen späckade från tidig morgon till sen kväll med intressanta seminarier, workshops, mingel och möten som verkligen gav bra tillfällen att knyta kontakter.

Ett mycket intressant möte var just med europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt ‒ som med sitt oerhörda engagemang verkligen brinner för att minska matsvinnet. Henne har jag även träffat tidigare i och med att jag är engagerad i nätverket SaMMa (Samverkansgruppen för minskat matavfall) som jobbar med minskat matsvinn. Anna Maria har många konkreta förslag på åtgärder som presenterats i en rapport till Europaparlamentet. Ett exempel på åtgärd är: Om vi sänker temperaturen till 4 grader i stället för dagens 8 grader i kylkedjan, så håller en liter mjölk nästan två veckor längre.
Ett enkelt sätt att minska matsvinnet, men man bör ju även öka kunskaperna om vilken temperatur man har och hur man kan åstadkomma den på bästa sätt i kylkedjan. Tänk om man dessutom sätter dörrar på kylarna i affären eller använder lite smartare kylteknik, så mycket energi man kan spara. Det har ju våra BeLivs-rapporter tydligt visat!

Indirekt dök också BeLivs helt oväntat upp på seminariet Upphandling av energieffektiva produkter, där upphandlingsjuristen Magnus Josephson bland annat visade hur offentlig sektor kan agera för att få in energieffektiva produkter samtidigt som man följer lagen om offentlig upphandling (LOU). Här pratade man om belysning som är en stor energiförbrukare i butiker. Jag blev glatt överraskad över en BeLivs-rapport (LED konvertering för kyl- och frysmöbler) togs upp som ett gott exempel på hur man kan få nytta av rapporter och fakta på ett objektivt sätt. Synd bara att man inte förstått att det är BeLivs som finansierat rapporten, så BeLivs nämndes tyvärr inte. Här måste vi inom nätverket BeLivs samt projektdeltagarna bli bättre på tydligt peka på att det är vi som ligger bakom med stöttning från Energimyndigheten och industrin ‒ utan att vi för den skull tappar vår objektivitet. Smickrande dock att en projektrapport från BeLivs tas upp och visas som ett gott exempel. Det visar att BeLivs verkligen gör konkret nytta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *