Det är viktigt att livsmedelsfastighetens inneklimat är bra för varorna, kunden och personalen
Till gagn för både butiksinnehavare och service- och installationsföretag skapas inom BELIVS nyttokunskap om energieffektiv samordning av livsmedelslokalers installationssystem.
Både du som äger eller innehar livsmedelslokal samt du som driver service- och installationsföretag, vill ha kunskap om inneklimatets betydelse för energieffektivisering.
Inneklimatet i en livsmedelslokal innefattar luft-, ljud och ljusmiljö samt det termiska klimatet. Det termiska klimatet innebär luft- och strålningstemperatur samt luftens hastighet och fuktighet.
Som figuren visar påverkas en livsmedelsfastighets energianvändning av en rad faktorer.
Det är viktigt att livsmedelsfastighetens inneklimat är bra för varorna, kunden och personalen. Inom BELIVS utvecklings- och demonstrationsprojekt tar vi fram kunskap för energieffektiv implementering av system för kyl- och frysmöbler samt inneklimat.
Våra projekt visar att för att samordna en väl fungerande energieffektiv butik samt fastighet ska värme-, kyl- och luftbehandlingsinstallationer förses med samverkande styr- och övervakningssystem.